Tulp

Tulp - Flowers.NL®

De tulp, veel Hollandser kan bijna niet zou je denken. Echter komt de tulp toch écht niet uit Nederland!

Als de lente komt dan breng ik jou Tulpen 🌷 uit Amsterdam.

Dat is wel een van de meest bekende songteksten  waarin deze bloem zijn hoofrol in vervuld.

De tulp is een unieke en veelzijdige bloem met een rijke geschiedenis en betekenis. Van oorsprong afkomstig uit de Osmaanse Rijk, is de tulp in de loop van de jaren uitgegroeid tot een van de meest populaire en gewaardeerde bloemen ter wereld. Met een scala aan kleuren en variaties, van helderwit tot diep rood, is er voor elke gelegenheid een geschikte tulp beschikbaar. Deze bloemen staan niet alleen bekend om hun schoonheid, maar ook om de diepe betekenis die ze dragen

 
Out of stock
 
Out of stock
 
Out of stock
 
Out of stock
 
Out of stock
 
Out of stock
 
Out of stock
 
Out of stock
 
Out of stock
 
Out of stock
 
Out of stock
 
Out of stock
 

Kenmerken

Verkrijgbaar in bijna alle kleuren van de regenboog is deze trotse dame: rood, roze, geel, oranje, paars, groen, maar ook in het wit. Het wordt nog leuker! Er zijn zelfs soorten die meerkleurig zijn. Ook zijn ze er met enkele, dubbele of gekartelde bloemblaadjes en er zijn zelfs lelie tulpen. En vanaf januari t/m april vind je tulpenboeketten op Fleurop.nl en bij de lokale Fleurop bloemist.

Herkomst

Hollandser kan het niet, de tulp. Dit is wat iedereen denkt, maar dit is helaas niet waar. Deze oh zo “Hollandse” trots komt namelijk oorspronkelijk uit Turkije. Sultans droegen daar een tulp op hun tulband. Voel je hem al aankomen? De bloem kreeg zo de naam tulipan.

Symboliek

De tulp is beschikbaar in vele kleuren. Zo heeft elke kleur weer zijn eigen betekenis.

Naamgeving van de tulp

Er zijn heel veel verschillende tulpensoorten die allemaal een eigen naam dragen. Zo zijn er vele beroemdheden die een tulp hebben die hun naam draagt. De bloem krijgt deze naam na het ‘dopen’. Voordat een tulp klaar is voor de doop is er een periode van ruim 10 tot 15 jaar verstreken voor de ontwikkeling van de soort.

Tulpen op vaas verzorgen

Wat je misschien al wist van de tulp is dat deze bloem een snelle groeier is. Houd hierbij de keuze van de vaas rekening mee. Je hebt een prachtige boeket in huis gehaald. Nu kan het genieten beginnen, maar hoe verzorg je een tulpenboeket? En hoe schik je tulpen in een vaas? Lees snel verder!

Soorten tulpen

Er zijn heel veel verschillende soorten tulpen. Zo zijn er enkele- en dubbele soorten, zoals dat ook bij de margriet voorkomt. En daarnaast zijn er soorten die vroeg in het seizoen bloeien of laat in het seizoen. Dit heeft als voordeel dat je van maart t/m mei kan genieten van deze mooie bloem.

Enkele tulp

Dit is de meest bekende soort die veelal in tulpenboeketten wordt gebruikt. Deze tulp is beschikbaar in veel verschillende kleuren.

Dubbele tulp

De bloem kent in vergelijking tot de enkele tulp veel meer blaadjes en de bloeiwijze van deze soort doet je denken aan de pioen. De bloemen kunnen een doorsnede van 10 cm bereiken. Om deze reden wordt deze tulp ook wel de pioenbloemige genoemd. Van deze soort is een vroegbloeiende en laatbloeiende soort en zijn beschikbaar vanaf april.

 • Wilde of botanische tulp

Deze tulpen komen vroeg in het seizoen tot bloei en kunnen veel weersomstandigheden aan. De bloemen zijn in vergelijking tot de andere soorten klein en bloeien laag bij de grond. Het voordeel van deze soort is dat deze tulp verwilderd. Dit betekent dat je de bollen niet uit de grond hoeft te halen en je jarenlang van deze bloem kunt genieten.

 • Papegaai of parkiettulp

Deze tulp is een opvallende verschijning door de bijzondere bloem. De bloemen zijn groot van stuk en de bladeren hebben een kartelrandje. Deze bloem is beschikbaar in veel verschillende kleuren. De meeste bekende is donkerpaarse, bijna zwarte de ‘black parrot’.

 • Leliebloemige tulpen

Wanneer je deze tulp ziet, begrijp je gelijk waar de naam vandaan komt. De spitse bladeren en de bloeiwijze van de bloem heeft veel weg van die van de lelie. Deze soort is beschikbaar in veel verschillende felle kleuren.

Bollen poten in het najaar

Het beste moment om tulpenbollen te poten is wanneer de blaadjes van de bomen vallen. Dit is het moment dat grond kouder begint te worden en het beste moment om de bollen te poten.

Hoe diep je de bollen moet planten is afhankelijk van de grote van de bol. Grote tulpenbollen plant je op ongeveer 10 cm diep. De kleine borrel kunnen gepoot worden op een diepte van 5 cm. Zorg bij het planten ook voor voldoende afstand, waardoor de bloemen in het voorjaar de ruimte hebben om tot bloei te komen.

Bollen poten in een bloempot

Om ook op het terras te kunnen genieten van deze vrolijke bloeier kan je de bollen in een vrolijke bloempot poten.

 • Stap 1: Vul de bloembak tot ongeveer 10 cm onder de rand met potgrond.
 • Stap 2: De bollen kunnen gepoot worden. Wil je genieten van een volle pot of kuipplant dan plant je de bollen ongeveer een bol lengte uit elkaar. Tip: plant de bol met de platte kant naar de rand. Aan deze kant van de bloembol komt het grootste blad. Wanneer je de pol op deze wijze plant komen alle bladeren mooi naar buiten.
 • Stap 3: Vul de pot aan met potgrond, maar niet helemaal tot de rand. Houd een aantal centimeter boven de rand vrij. Dit maakt het helemaal af!
 • Stap 4: Geef de bollen na het poten water.

Tulpen snoeien

Wanneer de tulpen zijn uitgebloeid adviseren we om de bloem af te knippen of te snijden. De bol haalt namelijk nog energie/voeding uit het blad. Wil je volgend jaar weer kunnen genieten van de tulp, laat dan de loof staan totdat deze geel is geworden. Nu is het moment om ook de bladeren en de steel te verwijderen. Volgend jaar zal je weer kunnen genieten van deze vrolijke bloeier!

Genieten van Tulpen in Nederland

In Nederland kan je op vele plaatsen genieten van de tulp. Zo is de Noodoostpolder een absolute trekpleister als het gaat om de bollenvelden. Zo loopt in het voorjaar de tulpenroute door Nederland en zijn er verschillende pluktuinen. Ook in de Keukenhof geniet je in het voorjaar van mooie en bijzondere tulpen.

VERZORGINGTIPS VOOR DE TULP

 • Kies een schone vaas die hoog genoeg is: tulpen groeien nog een aantal centimeters door.
 • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
 • Zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas. De tulpen zuigen zich dan vol met water en trekken zich als het ware recht.
 • Gebruik kraanwater op kamertemperatuur.
 • Snij de stengels schuin af met een schoon en scherp mes of een snoeischaar.
 • Zet de vaas op een koele, niet-zonnige standplaats uit de buurt van de fruitschaal.
 • Tulpen drinken veel, dus vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.