Klaproos (Papaver)

Papaver - Klaproos - Flowers.NL®

Klaproos (Papaver) - Verzorgingstips - Herkomst

Klaproos of papaver (Papaver) is een geslacht van bloemplanten. Een bekende soort is de slaapbol (Papaver somniferum), waaruit maanzaad en opium gewonnen wordt. Deze soort wordt ook als sierplant gebruikt. De klaproos wordt in sommige streken ook kollenbloem (toverkol of kol = heks) genoemd.

Symboliek

De klaproos ook wel papaver genoemd staat symbool voor troost, maar ook voor de dodenherdenking. De klaproos dankt deze symboliek aan de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de Eerste Wereldoorlog rood kleurde van de klaprozen.

De kenmerkende kleur van de klaproos is rood. Aan de voet van de kroonbladeren wordt een zwart deel zichtbaar. De vier bladeren van de bloem zijn groter dan we gewend zijn van bloemen, waardoor ze elkaar voor een groot deel overlappen. De bloem heeft op zowel de stengels als bladeren haren.

Wat veel mensen niet weten is dat alle delen van de klaproos inclusief het melksap giftig zijn voor mens en dier.

Veel verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten klaprozen:

De grote, gewone klaproos (Papaver Rhoeas) is een eenjarige bloem en de meest bekende van de soort. Deze wordt gekenmerkt door de felle rode kleur en bladeren die elkaar overlappen.

De ruige- of wilde klaproos ook wel Papaver Argemone genoemd lijkt door de rode kleur veel op de papaver rhoeas. Waar de gewone klaproos tot 80 cm hoog kan worden is deze plant tussen de 20 en 40 cm.

De bolpapaver of slaapbol wordt ook Papaver Somniferum genoemd. Deze plant heeft in tegenstelling tot de normale klaproos veel meer bladeren en is beschikbaar in verschillende kleuren waaronder rood, roze en wit.

De oosterse- of reuzeklaproos (Papaver Orientale) is beschikbaar als eenjarige- en vaste plant. De bloem dankt zijn naam aan de oosterse uitstraling en kleur. Kenmerkend voor deze klaproos zijn de bloembladeren die door de lichte kreukels net crêpepapier lijken.

De bleke klaproos staat ook bekend als de papaver budium. Deze bloem heeft zijn naam te danken aan het feit dat deze kleiner is en meer oranje van kleur dan de gewone klaproos.

De bastaardklaproos ook wel Papaver Hybridum genoemd is een zeldzame plant in Nederland en komt vooral voor in Zuid-Europa. Als deze plant groeit in Nederland dan zie je deze vooral terug in bermen of braakliggende stukken land.