Iris

Iris - Flowers.NL®

Iris. Achtergrond informatie over, herkomst, soorten, verzorging en boeketten met Iris

KLEUREN EN VORMEN

De Iris is vooral bekend om haar vele mooie blauwtinten, een kleur die je bij snijbloemen niet zo vaak ziet. Houd je meer van wit, geel of paars? Dat kan ook. En dan zijn er ook nog allerlei tweekleurige irissen. De bloem heeft drie bloembladen. Deze klappen volledig open zodat je in haar hart kunt kijken.

SYMBOLIEK

De godin Iris was in de Griekse mythologie de godin van de regenboog. De bloem zou naar haar vernoemd zijn vanwege een aantal kleuren van de regenboog waarin de Iris voorkomt. Godin Iris was de bode van de goden en de regenboog was de brug tussen de hemel en aarde. Als je iemand Irissen geeft, dan betekent dat ‘Ik heb een boodschap voor jou’. En dan is het aan jou om de bloemen te voorzien van een mooi verhaal.

HERKOMST

De charismatische Iris werd al lang geleden ontdekt door mensen met oog voor schoonheid. In de Eyptische piramiden zijn schilderingen van de bloem te vinden, die volgens wetenschappers stammen uit 1500 voor Christus. Ook daarna had de Iris een roemrijk leven. Ze versierde de wapens van Lodewijk XVIII (ter bescherming tegen de dood) en stond regelmatig model voor schilder Vincent van Gogh. Irissen behoren tot de Lissenfamilie (Idraceae), net als krokussen en de freesia. Het liefst en het beste groeien ze in de noordelijke klimaatzones. Leuk weetje: Irissen houden niet van natte voeten. Heb je de bloem gespot bij de waterkant, dan weet je dat er ondiep water is.

Verzorgingstips voor thuis:

  • Snijd 2-5 cm van de steel af.
  • Gebruik hiervoor een schoon en scherp mes of een snoeischaar.
  • Zet de Irissen in een vaas met water en de snijbloemenvoeding.
  • Houd de Irissen weg bij de fruitschaal, tocht en direct zonlicht
  • Vul de vaas met Irissen aan met water en snijbloemenvoeding, wanneer er nog ongeveer 1/3e van het water in de vaas over is.