Goudsbloem (Calendula)

Goudsbloem (Calendula)

Goudsbloem (Calendula). Achtergrond informatie over, herkomst, soorten, verzorging en boeketten met Goudsbloem (Calendula)

Goudsbloem

De goudsbloem (botanische naam Calendula officinalis) geeft je tuin een heerlijk zonnige gloed, dankzij haar typische composietenvorm in diverse gele en oranje schakeringen.

De toevoeging van de soortnaam ‘officinalis’ in de botanische naam geeft aan dat deze vrolijke bloem traditioneel ook al lang erkend is als geneeskruid binnen Europa. Ook jij kent waarschijnlijk wel de verzorgende crèmes en zalven met ‘calendula’ in de productnaam.


Wat is de goudsbloem?

De goudsbloem is een éénjarige plant met een dunne penwortel en een behaarde stengel. De plant wordt tussen de 30 en 70 cm hoog en bloeit van mei tot de eerste nachtvorst. In milde winters worden nog bloeiende bloemen aangetroffen in januari.

Eén van de historische bijnamen van de goudsbloem is ‘zonnevolger’, een naam die verwijst naar het feit dat de bloemen zich altijd naar de zon richten, en zich sluiten als de zon achter de wolken verdwijnt. De bloemknoppen gaan open bij zonsopgang en sluiten zich weer bij zonsondergang.

Zonnig gekleurde bloem

Deze zonnig gekleurde bloemen hebben een typische composietenvorm, waarbij de buitenste lintbloemen in grote aantallen en vaak zelfs in dubbele rijen om de binnenste buisbloemen staan. Een spelletje ‘ze houdt van me, ze houdt niet van me’ kan met deze bloem daardoor erg lang in beslag nemen. Het zaad van de bloem is krom en bootvormig. De geur van de bloem is erg typisch, en er zijn dan ook evenveel mensen die veel van deze geur houden, als mensen die er niet van houden.

Herkomst

De goudsbloem groeit in het wild in akkers en langs wegen. Ze zijn niet veeleisend, hebben alleen veel zonlicht nodig, en kunnen zich dan ook gemakkelijk uitzaaien. Vanwege hun behoefte aan zonlicht komt de plant oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Azië. In Zuid-Europa kun je ze veel in het wild vinden, waar ze door het grotere aantal zonuren en de hogere temperaturen het hele jaar door bloeien. In Nederland komen ze minder voor, maar ook bij ons ontsnappen ze regelmatig aan de tuinen.

In Zuid-Europa kun je in het wild de Calendula arvensis vinden, de akkergoudsbloem. Deze is wat tengerder dan onze gecultiveerde goudsbloem, en bevat ook minder inhoudsstoffen.