Pioenroos

Pioenroos - Flowers.NL®

Pioenrozen, waar elegantie en schoonheid samenkomen.

De pioenroos is bloem die je doet verrassen.

Pioenroos: van lelijk eendje tot mooie zwaan

Er zijn maar weinig planten die zulke indrukwekkende bloemen tevoorschijn toveren als de pioen. De pioen in de knop is eigenlijk maar een lelijk eendje. Zodra echter de bloei begint, is het alsof een explosie plaatsvindt: binnen een mum van tijd komen er een ongelofelijke hoeveelheid delicate blaadjes tevoorschijn.

Oftewel: van lelijk eendje, naar mooie zwaan! Misschien is dit wel de reden dat de pioenroos wordt beschouwd als teken van liefde, geluk, gezondheid, voorspoed en bloeiende romantiek.

Wat is de bloeitijd van de pioenroos?

Kan je ook niet wachten tot de pioenroos weer verkrijgbaar is? Deze mooie bloem bloeit in de periode mei en juni.

De weersomstandigheden bepalen wanneer de pioenrozen verkrijgbaar zijn, maar met Moederdag is deze bloem gelukkig volop te verkrijgen en worden veel moeders nog altijd verrast met deze prachtige bloem.

Hoewel het zomaar een tropische bloem zou kunnen zijn, bloeit de pioen in veel Nederlandse tuinen. Heb je het geluk dat de pioen in jouw tuin bloeit? Dan kun je de steel afsnijden en haar binnen een mooi plekje geven. Leuk in combinatie met een takje van de olijfboom of ander groen. De bloemen zien er namelijk niet alleen prachtig uit, ze ruiken ook nog eens lekker.

Het enige nadeel is wel dat ook mieren dol zijn op deze zoete geur. Controleer voor de zekerheid of er geen mieren in de bloem zitten, die houd je natuurlijk liever buiten!

Pioenrozen

Talloze kleuren en vormen van de pioen

Het leuke aan de pioenroos: hij is verkrijgbaar in meer dan duizend soorten, in allerlei kleuren en vormen. Bijvoorbeeld met dubbele bloemen, een enkele rij bloemblaadjes, in de kleur roze, rood, geel en wit.

Wist je dat de kleuren van bloemen een speciale betekenis hebben? Lees meer over de betekenis van de kleur van bloemen.

Oorsprong van de pioen

Ondanks dat de naam het suggereert is de pioenroos géén familie van de roos, maar van de paeoniaceae-familie. De pioen komt van oorsprong uit China. Daar werd de bloem vooral voor haar wortels geteeld. Deze zouden een koorts verlagende en bloedstelpende werking hebben. Tegenwoordig is het niet meer aan te raden om de wortels van de gekweekte pioen te eten. De pioen kwam vanaf ongeveer 1780 naar Europa.

Verzorging van de pioenroos

De pioenroos is winterhard en de hoogte varieert tussen de 0,8 en 1 meter. Wanneer je ze een mooi plekje in de tuin wilt geven, kies dan voor een mooie zonnige plek. Daar is de pioenroos namelijk dol op. De plant kan zowel in een pot als border staan.

De plant bloeit goed op kleigrond. Ze kunnen ook op zandgrond bloeien, maar dan is het aan te raden de plant van extra (koe)mest te voorzien. In het najaar kun je de plant afknippen tot 3-5 cm. In het voorjaar ontpopt de pioenroos weer van lelijk eendje tot mooie zwaan.

Geniet nog langer van de pioenroos!

  •  Snij de pioenroos 2 tot 5 cm schuin af met een schoon scherp mes.
  •  Verwijder de bladeren die in het water kunnen komen.
  •  Zet de pioen in een schone vaas en voeg snijbloemenvoeding toe. 
  •  Geniet van de bloemen!


Pioen rozen zijn van mei tot juni verkrijgbaar bij de bloemist.

Boeketten met Pioenrozen