Dahlia

Dahlia - Flowers.NL®

Dahlia. Achtergrond informatie over, herkomst, soorten, verzorging en boeketten met Dahlia

Want de dahlia is een van onze favoriete bloemen en delen hier graag informatie over.
 
 
 
 
 

Over de Dahlia

De dahlia valt vooral op vanwege de grootte van de bloem en haar prachtige kleuren. Wanneer je een dahlia in de tuin hebt staan, zul je versteld staan van deze gave plant. Deze vrolijke bloeier is een echte (n)azomer bloeier. Richting het najaar verrast de dahlia je nog lang met haar prachtige kleuren. Daarom een echte aanrader voor in jouw tuin!

Is de dahlia een vaste plant?

De dahlia is een vaste plant, maar dit betekent helaas niet dat deze in de grond kan blijven. Voor een goede verzorging haal je de knol van de plant aan het einde van het seizoen, voor de eerste nachtvorst uit de grond. Volgend jaar kun je deze weer poten en weer volop genieten van de dahlia.

Soorten dahlia's

De dahlia is een van de meest prachtige bloemen voor in je tuin of in een boeket en er is een grote variatie in soorten.

  • Dahlia café au lait

Dit is toch wel echt onze dahlia-favoriet. Extreem groot, een ware sensatie. Wil je dahlia's in de tuin gaan planten, dan zouden we deze echt aanraden. You can thank us later!

  • Dahlia Burlesca

De dahlia burlesca is echt een pareltje. Naast haar prachtige kleuren, blijf je kijken naar het unieke ronde bolletje. Een plaatje om in de tuin te hebben. Mooi om te combineren met andere dahlia's of andere kleurrijke bloemen. Heb je een pluktuin? Dan mag deze niet ontbreken.

  • Dahlia crème de cognac

Deze dahlia soort is wat minder bekend, maar verdient het om hier genoemd te worden. Deze dahlia heeft een mooi verloop van rood naar oranje, wat deze bloem zo uniek maakt. Wanneer je op zoek bent naar veel kleurvariaties bij de dahlia's, dan kun je dit soort zeker overwegen.

  • Dahlia arabian night

Heb je nog een plekje over naast de dahlia creme de cognac? Overweeg dan de dieprode dahlia arabian night eens, lekker mysterieus!

De verzorging van de dahlia:

Omdat de dahlia zo populair is, zijn veel mensen benieuwd hoe je de dahlia het beste kunt verzorgen. Hier krijg je antwoord op veel voorkomende vragen over de dahlia. Van standplaats tot verzorging, we vertellen je er graag over.

Heb je een vraag, maar staat deze er niet tussen? Dan kun je deze via de chat of mail aan ons stellen en wij helpen je graag met informatie!

Wanneer moet ik de dahlia knollen planten?

Het voorjaar is het moment om de dahlia knol – het is namelijk geen dahlia bol - in de grond te planten. Het beste is om te wachten tot eind april/begin mei, zodat er geen nachtvorst meer is. Nachtvorst is namelijk schadelijk voor de dahlia.

Een andere mogelijkheid is om de dahlia knol eerst in een pot te planten en deze tot mei binnen te zetten. Dit kan al vanaf eind maart. De dahlia knol kan zich dan alvast ontwikkelen (voortrekken). Dit zorgt er namelijk voor dat de dahlia ook eerder in bloei zal komen te staan en dat je hierdoor nog langer van de prachtige kleuren kunt genieten!

Is de Dahlia winterhard?

Nee, de dahlia is helaas niet winterhard. Het is belangrijk dat je de dahlia bollen uit de grond haalt aan het einde van de bloeitijd. Hierbij rekening houdend met de eerste nachtvorst, dat ze daarvoor uit de grond gehaald worden.

Waar kan ik de dahlia planten?

Voordat je de knol gaat planten, moet je er eerst op letten dat je de bovenkant wel goed plant. Mogelijk zijn de eerste puntjes al zichtbaar, dit is dan de bovenkant. De knol plaats je ongeveer 5 cm onder de grond. Wanneer er meerdere dahlia's naast elkaar gepoot worden, dan moet daar voldoende ruimte tussen zitten. Dit moet minimaal 30-40 cm zijn.

Kan de dahlia in de zon?

Ja, de dahlia's hebben een voorkeur voor veel zonlicht. Heb je een mooi plekje, waar ook op een bepaald moment van de dag schaduw is, dan kun je ze daar ook planten. Houd er rekening mee dat de dahlia voldoende vocht krijgt. We adviseren om regelmatig water te blijven geven.

Kun je dahlia in pot planten?

Dat is inderdaad mogelijk. Heb je een balkon of een mooi plekje bij een terras dan kun je volop genieten van de dahlia in pot. Ook hier is het belangrijk dat de dahlia niet met vorst buiten staat. Zorg dus dat je de dahlia in pot in de winter vorstvrij neer zet.