Gloriosa

Gloriosa - Flowers.NL®

Gloriosa. Achtergrond informatie over, herkomst, soorten, verzorging en boeketten met Gloriosa.

Vaasje vol vlammende vuurballen

Of je nu de flamboyante versie in rozerood met saffraangeel treft of de oranje met lichtgele randjes, de Gloriosa is altijd sensationeel.

NET EEN VERSTILDE VLINDER

Je weet niet wat je ziet: de Gloriosa combineert een frêle, frisgroen steeltje met sierlijke groengele stampers die aan de onderkant (!) dansen. Daarboven groeien zes golvende vlammende bloemblaadjes die zich tijdens de bloei aan je openstellen als een verstilde vlinder. Kortom, design by nature toen nature een héél goede dag had. Er zijn twee soorten: korte met een schoon steeltje en wat langere met blaadjes en vertakkingen. Prachtig in boeketten, maar zeker zo mooi in kleine vaasjes en thee glaasjes, verspreid door je huis.

SYMBOLIEK

De Gloriosa is een botanisch buitenbeentje: een knolletje dat zich ontpopt tot een spectaculaire klimmer. Ze trekt zich op met kleine krulletjes aan de punten van de bladeren, die het net als handjes op een ladder steeds hogerop zoeken. Daarom staan de bloemen van de Gloriosa voor ambitie en succes: ze zijn het ideale geschenk voor iemand met een nieuwe baan of die op een andere manier een nieuw begin ervaart.

HERKOMST

In het wild slingert de Gloriosa, nichtje van de leliefamilie, zich in India en zuidelijk Afrika omhoog. De officiële naam is Gloriosa rothschildiana, genoemd naar zoöloog Lionel Rothschild. De bloem wordt ook wel prachtlelie genoemd, met 'superba' als tweede naam. En daar is geen woord teveel van gezegd.