Anjer

Anjer - Dianthus - Flowers.NL®

Anjer. Achtergrond informatie over, herkomst, soorten, verzorging en boeketten met Anjer

KLEUREN EN VORMEN

Groen, dieppaars, donkerrood, fluorescerend geel, champagne, zacht oranje, zalmroze, wit of combinaties van kleuren: de anjer biedt je één en al kleurenpracht. Maar dat is zeker niet het enige bijzondere aan deze bloem. De anjar kent vele vormen: zo zijn er anjers met enkelvoudige bloem én trosanjers. En daarnaast heeft de anjer ook nog eens opvallende bloemblaadjes; met ronde, gekartelde of gefranjerde randen. Geen wonder dus dat de anjer een prachtige hoofdrolspeler of toevoeging is in iedere vaas.

SYMBOLIEK

De anjer staat symbool voor hartstocht, verlangen en romantiek. Renaissanceschilders uit de 15de en 16de eeuw kozen deze bloem niet voor niets als figurant in hun verlovingsscènes. En wat dat betreft is er niets veranderd: nog steeds is de anjer een toepasselijk cadeau om je hartstochtelijke liefde mee te tonen. Of om de passie in je relatie weer aan te wakkeren...

HERKOMST

De oorspronkelijke geboorteplaats van de anjer vind je aan de kust van het Middellandse zeegebied. De populariteit van de bloem gaat ver terug; de Romeinen maakten bijvoorbeeld al hoofdkransen en fris reukwater van de anjer. Ook op religieuze schilderijen is de bloem regelmatig te zien, als symbool van de heilige Maria en als symbool voor het lijden van Christus. De Latijnse naam voor anjer is Dianthus, een afgeleide van Dios (God) en anthos (bloem). Een goddelijke bloem, dus!

EEN STUKJE GESCHIEDENIS

Prins Bernhard droeg al sinds zijn studententijd een witte anjer in de linker revers van zijn jasje. Op 29 juni 1940, zijn verjaardag, deed hij niet anders. Dit was anderhalve maand na het begin van de Duitse bezetting. Het Nederlandse volk besloot die dag massaal om de vlag uit te hangen en standbeelden van het Koninklijk Huis te bedelven met bloemen, om zo aan de bezetter te laten zien dat hun hart bij de Koninklijke Familie lag. Door deze geschiedenis heeft de witte anjer een bijzondere betekenis gekregen. De bloem wordt op speciale evenementen, zoals Nationale Veteranendag, gedragen als uiting van waardering voor veteranen. Op de website Veteranendag.nl lees je nog meer over de geschiedenis en vind je een draaginstructie.

Verzorgingstips anjer voor thuis:

Anjers zijn erg duurzaam, indien de anjers een juiste voorbehandeling hebben gehad bij de kweker. In Nederland wordt de juist voorbehandeling door de meeste kwekers toegepast. Hierdoor blijven de anjers zeer lang mooi op de vaas. Er zijn enkele tips om thuis zo lang mogelijk van de anjers te genieten:

  • De anjer is erg gevoelig voor ethyleen. Het wordt afgeraden om de anjers niet in de buurt van groenten en fruit te zetten.
  • Snijd 2-3 centimeter van de steel af met een schoon en scherp mes of schaar.
  • Zet de anjers in een schone vaas met vers water en snijbloemenvoeding.
  • Houd de anjers weg uit tocht, hitte en direct zonlicht.