Freesia

Freesia - verzorginstips - Flowers.NL

Freesia - verzorginstips

Laat je verleiden door de geur van de vintage Freesia

De Freesia heeft sprankelende kleuren en laat een subtiel vleugje parfum achter in huis.

De geur neemt je mee terug in de tijd en roept vaak herinneringen op. Ouderwets? No way! Vintage, want deze nostalgische bloem heeft een spectaculaire comeback gemaakt.

KLEUREN EN VORMEN

De knol van de Freesia vormt onder de grond kleine knolletjes, die kralen genoemd worden. Zo'n kraaltje groeit uit tot een volwaardige knol en uiteindelijk tot een kam met bloemen, die ieder huis extra stijl geeft. En zelfs in een vaas groeit ze nog vrolijk door! De freesia is er in de kleuren wit, geel, oranje, rood, blauw, roze en paars. Maar kan ook tweekleurig of meerkleurig zijn. Veel variëteiten hebben een heerlijke zoete geur, die je huis nog aantrekkelijker maakt.

SYMBOLIEK

De Freesia staat symbool voor onvoorwaardelijke liefde. Zo! Traditioneel geef je je echtgenoot witte Freesia’s na zeven jaar huwelijk, die jullie herinneren aan pure, echte liefde. De heerlijke geur van de bloemenkam geeft hier nog een extra dimensie aan. Ze symboliseert daarnaast onschuld.

HERKOMST

Het knolgewas Freesia werd ‘ontdekt’ in Zuid-Afrika, waar ze ‘Kaaps lelietje-van-dalen’ werd genoemd. De bloem kreeg rond 1830 de naam ‘Freesia’ van de Zuid-Afrikaanse botanicus Ecklon, die hem naar zijn vriend - de Duitse arts F. Freese - noemde.

Wist je dat de bloeiwijze van een Freesia een kam wordt genoemd, vanwege alle bloemknoppen die zo netjes op een rijtje staan?