Laurier
De laurier kennen we als onmisbaar ingrediënt in stoofpotten. Maar daarnaast is het ook een wintergroene heester die prachtige bloemen kan geven..
Leeuwenbek
Wanneer je naar de bloem kijkt, heeft deze veel weg van de bek van een leeuw. Maar maak je geen zorgen, deze bloem bijt niet!
Lelietje-van-Dalen.
De Aziatische lelie, de lilium, is de meest voorkomende lelie in Nederland. Hoewel de naam anders doet vermoeden, groeit deze lelie niet alleen in Azië, maar ook in Europa en Amerika.
De laurier kennen we als onmisbaar ingrediënt in stoofpotten. Maar daarnaast is het ook een wintergroene heester die prachtige bloemen kan geven.
Wanneer je naar de bloem kijkt, heeft deze veel weg van de bek van een leeuw. Maar maak je geen zorgen, deze bloem bijt niet!
De Aziatische lelie, de lilium, is de meest voorkomende lelie in Nederland. Hoewel de naam anders doet vermoeden, groeit deze lelie niet alleen in Azië, maar ook in Europa en Amerika.
De bloem die veel gegeven wordt als teken van liefde. Niet voor niets wordt het lelietje-van-dalen ook veel gebruikt in bruidsboeketten.
Er is geen bloem die zó tot de verbeelding spreekt als de lotusbloem. Lotus is de naamgever van een uitdagende yoga-houding en een veelgebruikt koosnaampje voor geliefden… Maar niet alleen dat; het is ook een waterplant die in veel verschillende kleuren het water siert.
Het madeliefje is één van de eerste tekenen van het voorjaar. We hebben het nu over de witte bloemetjes met geel hartje, waar je vroeger misschien weleens bloemenkransen van gevlochten hebt, en in je puberjaren de bloemblaadjes geplukt hebt, terwijl je zachtjes fluisterde: “hij houdt van me, hij houdt niet van me”.
De margriet met zijn witte bloembladeren rond het gele hart is bij iedereen bekend.
De monnikskap, ook wel aconitum, is te herkennen aan de lange stelen met losse trossen bloemen meestal in wit, blauw, lila of roze. Let wel op, deze plant is zeer giftig!
De aankondiging van de lente, zo zouden we de narcis wel kunnen noemen. Deze lentebloeier kleurt in het vroege voorjaar prachtig geel.
Ons exotisch speldenkussen,deze bloem wordt door bloemisten vaak nutan genoemd, maar de officiële latijnse naam is de Leucospermum. Het is geen probleem dat je deze naam niet kunt uitspreken! Ook wij hebben er moeite mee.
De oranjebloesemplant is geen bijnaam voor de sinaasappel, maar hij is er wel nauw aan verwant. En dat is te merken. Het is een wintergroene sierheester met brede, glimmende leerachtige bladeren, en hij komt oorspronkelijk uit Mexico.
De orchidee is een prachtige exotische, mysterieuze en fascinerende plant. Hij is gemakkelijk te herkennen aan de bloemvorm die is opgebouwd uit drie kelkbladen en drie kroonbladen.
De passiebloem is een prachtige en intrigerende klimplant. Hij is direct te herkennen aan de corona. Dat zijn de blauwpaarse dunne, draadachtige filamenten die voortkomen uit de kroonblaadjes
Met deze prachtige bloeier breng je in korte tijd een gezellige sfeer in de tuin. En niet geheel onbelangrijk het onderhouden van deze plant kost niet veel moeite. Kenmerkend voor de petunia zijn de kelkachtige- of trompetvormige bloemen.
De pioenroos (afgekort: pioen) is een echte seizoensbloem. Wanneer de bloem verkrijgbaar is, is erg afhankelijk van het weer. Over het algemeen bloeit de pioenroos in mei en juni.
De phlox kenmerkt zich door de stervormige bloemen. Veel van onze Nederlandse borders worden opgevrolijkt met deze felgekleurde planten.
De naam primula zegt je misschien niet gelijk iets, maar wanneer je de foto bekijkt zul je haar ongetwijfeld herkennen. De vrolijke primula (primula acaulis), ook wel sleutelbloem genoemd, is namelijk in het voorjaar overal volop te bewonderen.
Een prachtige bloem, die verrassend veel lijkt op de pioenroos, is de ranonkel, een knolgewas met een misleidend kleine bloemknop waar een zee van bloemblaadjes uit ontspruit.
De Rododendron, in het Nederland rododendron genoemd, heeft zijn oorsprong in China, Japan, Thailand en andere Zuidoostelijke Aziatische landen. De plant is winterhard en onderhoudsvriendelijk. In het voorjaar geven ze prachtige bloemen die vooral in een groenrijke omgeving opvallen.
De ridderspoor (ook wel delphinium genoemd) is een veelgebruikte bloem in boeketten. Ook in veel tuinen zul je van ze kunnen genieten!
De roos mogen we toch wel de meest bekende bloem onder alle bloemen noemen. Lees meer over de betekenis en de kleuren van de roos.
De sering (syringa) is een opvallende verschijning in veel tuinen. Dankzij haar uitbundige bloei maakt ze de maand mei altijd net weer een beetje mooier.
De tulp, veel Hollandser kan haast niet. Echter komt de tulp toch écht niet uit Nederland!
Een bescheiden blauw bloempje dat je moet onthouden is, haar naam zegt het al, het vergeet-mij-nietje. Haar botanische naam myosotis bestaat uit de Griekse woorden mus en otis, en betekent muisoortje. Een verwijzing naar de harige blaadjes van dit mooie plantje.
De veronica is een langwerpige bloem die je vaak tegenkomt in een pluk- of veldboeket. De bloem wordt ook wel ereprijs genoemd.
De viburnum opulus of gelderse roos, is een echte voorjaarsbloeier die je van afstand kunt herkennen aan de geur en mooie bollen.
Deze hele bekende bloem is een vrolijke verschijning in vele tuinen. Het viooltje is beschikbaar in veel verschillende kleuren en kleurencombinatie en je herkent de bloem direct!
Naast de roos is de zonnebloem één van de bekendste bloemsoorten. Met zijn lange stelen en enorme gele bloemen is hij dan ook onmiskenbaar.