Bloemen soorten op Alfabet

Het bloemen alfabet is door ons samengesteld en geeft meer achtergrond informatie over bloemen en diverse bloem soorten. Daarnaast voorbeelden van boeketten met deze bloemsoorten.


Laurier

De laurier kennen we als onmisbaar ingrediënt in stoofpotten. Maar daarnaast is het ook een wintergroene heester die prachtige bloemen kan geven.

Lelietje-van-Dalen

De bloem die veel gegeven wordt als teken van liefde. Niet voor niets wordt het lelietje-van-dalen ook veel gebruikt in bruidsboeketten.

Lotus

Er is geen bloem die zó tot de verbeelding spreekt als de lotusbloem. Lotus is de naamgever van een uitdagende yoga-houding en een veelgebruikt koosnaampje voor geliefden… Maar niet alleen dat; het is ook een waterplant die in veel verschillende kleuren het water siert.

Madeliefje

Het madeliefje is één van de eerste tekenen van het voorjaar. We hebben het nu over de witte bloemetjes met geel hartje, waar je vroeger misschien weleens bloemenkransen van gevlochten hebt, en in je puberjaren de bloemblaadjes geplukt hebt, terwijl je zachtjes fluisterde: “hij houdt van me, hij houdt niet van me”.

Margriet

De margriet met zijn witte bloembladeren rond het gele hart is bij iedereen bekend.

Monnikskap

De monnikskap, ook wel aconitum, is te herkennen aan de lange stelen met losse trossen bloemen meestal in wit, blauw, lila of roze. Let wel op, deze plant is zeer giftig!

Narcis

De aankondiging van de lente, zo zouden we de narcis wel kunnen noemen. Deze lentebloeier kleurt in het vroege voorjaar prachtig geel.

Oranjebloesem

De oranjebloesemplant is geen bijnaam voor de sinaasappel, maar hij is er wel nauw aan verwant. En dat is te merken. Het is een wintergroene sierheester met brede, glimmende leerachtige bladeren, en hij komt oorspronkelijk uit Mexico.

.

Passiebloem

De passiebloem is een prachtige en intrigerende klimplant. Hij is direct te herkennen aan de corona. Dat zijn de blauwpaarse dunne, draadachtige filamenten die voortkomen uit de kroonblaadjes

Petunia

Met deze prachtige bloeier breng je in korte tijd een gezellige sfeer in de tuin. En niet geheel onbelangrijk het onderhouden van deze plant kost niet veel moeite. Kenmerkend voor de petunia zijn de kelkachtige- of trompetvormige bloemen.

Pioenroos

De pioenroos (afgekort: pioen) is een echte seizoensbloem. Wanneer de bloem verkrijgbaar is, is erg afhankelijk van het weer. Over het algemeen bloeit de pioenroos in mei en juni.

Phlox

De phlox kenmerkt zich door de stervormige bloemen. Veel van onze Nederlandse borders worden opgevrolijkt met deze felgekleurde planten.

Primula

De naam primula zegt je misschien niet gelijk iets, maar wanneer je de foto bekijkt zul je haar ongetwijfeld herkennen. De vrolijke primula (primula acaulis), ook wel sleutelbloem genoemd, is namelijk in het voorjaar overal volop te bewonderen.

Rododendron

De Rododendron, in het Nederland rododendron genoemd, heeft zijn oorsprong in China, Japan, Thailand en andere Zuidoostelijke Aziatische landen. De plant is winterhard en onderhoudsvriendelijk. In het voorjaar geven ze prachtige bloemen die vooral in een groenrijke omgeving opvallen.

Ridderspoor

De ridderspoor (ook wel delphinium genoemd) is een veelgebruikte bloem in boeketten. Ook in veel tuinen zul je van ze kunnen genieten!

Roos

De roos mogen we toch wel de meest bekende bloem onder alle bloemen noemen. Lees meer over de betekenis en de kleuren van de roos.

Sering

De sering (syringa) is een opvallende verschijning in veel tuinen. Dankzij haar uitbundige bloei maakt ze de maand mei altijd net weer een beetje mooier.

Tulp

De tulp, veel Hollandser kan haast niet. Echter komt de tulp toch écht niet uit Nederland!

Vergeet-mij-nietje

Een bescheiden blauw bloempje dat je moet onthouden is, haar naam zegt het al, het vergeet-mij-nietje. Haar botanische naam myosotis bestaat uit de Griekse woorden mus en otis, en betekent muisoortje. Een verwijzing naar de harige blaadjes van dit mooie plantje.

Veronica

De veronica is een langwerpige bloem die je vaak tegenkomt in een pluk- of veldboeket. De bloem wordt ook wel ereprijs genoemd.

Viburnum opulus(sneeuwbal)

De viburnum opulus of gelderse roos, is een echte voorjaarsbloeier die je van afstand kunt herkennen aan de geur en mooie bollen.

Viooltje

Deze hele bekende bloem is een vrolijke verschijning in vele tuinen. Het viooltje is beschikbaar in veel verschillende kleuren en kleurencombinatie en je herkent de bloem direct!

Zonnebloem

Naast de roos is de zonnebloem één van de bekendste bloemsoorten. Met zijn lange stelen en enorme gele bloemen is hij dan ook onmiskenbaar.