Viburnum (sneeuwbal)

Viburnum - Flowers.NL®

De viburnum is een vrolijke verschijning die ieder boeket opfleurt - en vrijwel het hele jaar door in verschillende gedaantes verkrijgbaar is.

In de prehistorie werd de bloem als wapen ingezet, maar inmiddels heeft Viburnum zich opgewerkt tot springerige bloem met heerlijke lichtzoete geur.

Boeket "In het zonnetje"

KLEUREN EN VORMEN VIBURNUM

De bloemetjes zijn te vinden in zachtroze of een smetteloos witte variant. De plant geeft bessen, waar van de vogels erg kunnen genieten. De blaadjes zijn frisgroen en ze ruikt heerlijk zoet. Varianten:  

Viburnum ‘Pragense’, Viburnum utile, Viburnum henryi, Viburnum Rhytidophylloides

SYMBOLIEK VIBURNUM

Zeker als je een fierheid overbrengen of uitstralen met een boeket bloemen? Hiervoor ga je naar de bloemist voor een mooie flinke bos Viburnum. Dat is waar de bloem voor staat… rechtop natuurlijk. De Latijnse naam is afkomstig van ‘viere’, wat buigen of vlechten betekent. Het is alleen jammer dat Fier en viere hebben alleen niets met elkaar van doen hebben.

HERKOMST VIBURNUM

De Viburnums is een heesterssoort en valt ook onder de kleine bomen. Ze zijn oorsponkelijk afkomstig uit Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. De tropische varianten komen voor in Zuid-Amerika, Indonesië en Nieuw-Guinea. Er zijn meer dan 230 soorten. No een interesant weetje is dat in de prehistorie de Viburnum meer deed dan alleen je huis opvrolijken. De lange stelen werden destijds gebruikt als pijlschacht. Zo heeft de in onze ogen liefelijke Viburnum  al heel wat schade aanricht.

VERZORGINGSTIPS VIBURNUM

Met onderstaande tips geniet je nog langer van deze prachtbloem!

  • Geef de Viburnum een schone, glazen vaas met schoon water.
  • Voeg snijbloemenvoeding voor heester aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snij of knip van de stelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • Zet je Viburnum ten slotte niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.