Leucospermum

Leucospermum - Flowers.NL®

Uitbundige en enthousiaste sprieten

Leucospermum cordifolium is de naam voor deze Zuid-Afrikaanse herfstbloeier. Gelukkig mogen we haar ook gewoon Nutan of in de volksmond speldenkussen noemen. Zoals je ziet, verwijst deze naam naar de gelijkende manier van bloeien. Deze prachtige bloem lijkt in eerste instantie wat stekelig over te komen, maar zoals al snel blijkt ze geen spelden, maar uitbundige en enthousiaste sprietjes te hebben.

KLEUREN EN VORMEN VAN DE LEUCOSPERMUM

Deze van oorsprong oranje bloem is er tegenwoordig ook in okergeel, citroengeel en een roodachtige kleurvarianten verkrijgbaar. Haar stevige bladeren zijn licht behaard en wijzen allen naar boven langs de stevige twijg. Het blad is bedekt met een dunne waslaagje, als bescherming tegen de zoute zeewind… maar binnen heeft deze die waarschijnlijk niet echt nodig.

SYMBOLIEK VAN DE LEUCOSPERMUM

De naam LEUCOSPERMUMkent hoor oorsprong uit het Grieks en betekent letterlijk wit zaad. Cordifolium betekent met hartvormige bladeren. Je zou daardoor bijna denken dat er een flinke symboliek achter deze bloem schuil zit. Maar helaas meten wij je teleurstellen, de symbolische waarde moet je zelf maar creëren. De verschillende kleuren hebben allemaal wel een eigen betekenis.

HERKOMST VAN DE LEUCOSPERMUM

De Zuid-Afrikaanse kleine boom groeit van oorspronk langs rotsachtige hellingen aan de kusten in het zuidwesten van Kaap de Goede Hoop. Nu word het overgrote gedeelte van deze bloemen geproduceerd in Israël en Australië.

VERZORGING VAN DE LEUCOSPERMUM

Zo lang mogelijk genieten van LEUCOSPERMUM? Gebruik onderstaande tips!

  • Snij een stukje van de steel schuin af.
  • Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoeding (het liefst heestervoeding) aan het water toe voor een langere houdbaarheid en vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • Zet je vaas met speldenkussens niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.
  • Zorg dat er geen blad in het water hangt.