Symphoricarpos

Sneeuwbes in wit, roze of liever paarsrood?

Sneeuwbes - Symphoricarpos.

In de herfst en winter, wanneer de meeste planten en bomen hun glorie zijn kwijtgeraakt, valt de sneeuwbes op met haar trossen witte en parelvormige bessen. Hierdoor geven de bessen een opgewekt en sierlijke tint in donkere plekken in de tuin of plantsoenen de gehele winterperiode door. Een makkelijk te onderhouden plant voor u in verschillende varianten en kleuren.

Boeket "Vurige Zon"

Symphoricarpos

Verzorging

  • Snijd met een scherp mes of snoeischaar 3 tot 5 centimeter van de stengel.
  • Verwijder overtollig blad en bessen, zodat ze niet in het water hangen.
  • Zet de takken in schoon kraanwater in een schone vaas.

Pas op voor bessen die van de steel zijn afgevallen, ze kunnen vlekken maken.

KLEUREN EN VORMEN

Trosjes bessen aan een houtige steel, als parels aan het uiteinde van een ketting. Daar heeft sneeuwbes wel iets van weg. De besjes hebben soms ook echt een parelmoerachtige glans en zijn er in het wit (vandaar de naam), verschillende tinten roze of paarsrood. Ze bloeien in de tweede helft van het jaar, grote kans dat je de sneeuwbes in die periode bij de bloemist kunt begroeten. De wetenschappelijke naam is trouwens Symphoricarpos, mocht je indruk op de betreffende bloemist willen maken.

SYMBOLIEK

De naam van het geslacht is afgeleid van de oud-Griekse vertalingen van de woorden samen dragen en fruit. Het verwijst naar de dicht opeengepakte trossen bessen die de soort produceert. Hier is een mooie symboliek aan te koppelen, zoals een zoete samenwerking of iemand die altijd voor je klaarstaat!

HERKOMST

Sneeuwbestakken groeien aan struiken, van oorsprong in Noord-Amerika. Deze struiken horen bij de kamperfoeliefamilie, oftewel de Caprifoliaceae. De bessen worden ook wel eens klapbessen genoemd, omdat ze uit elkaar klappen als je ze door een blaaspijpje wegschiet. Iets wat wij uiteraard afraden. De witte bessen zijn bovendien giftig, dus zet ze in een vaas en houdt ze uit de buurt van je mond.