Sering

Sering - Verzorgingstips - Flowers.NL

Sering - Verzorgingstips - Herkomst

Geniet van december tot en met mei van de verleidelijke geur en het bloeiende spektakel van de sering. je kunt kiezen voor wit, roze, violet, donkerblauw of blauwpaars. Deze varianten worden ook gebruikt om parfum mee te maken. Een zachte en zeer smaakvolle geur vol ontspanning en romantiek!

In Nederland wordt de Sering van oudsher in Aalsmeer geteeld, hij gedijd goed op de vruchtbare veengrond. laat in het najaar werden de seringen van de akkers gehaald en met de boot naar de kas gebracht. Doordat de temperatuur in de kas hoger was dan buiten, lopen de bloemknoppen uit. De bloemen werden geoogst en de planten worden weer met hun wortels in de aarde van de akkers gezet. Dit gebeurt om het jaar. Het andere jaar wordt de plant alleen gesnoeid. Een reislustig bloemetje, dus!

KLEUREN EN VORMEN VAN SERINGEN

Enthousiast vormen de wasachtige bloemen een tros. Van zuiverwit tot donkerpaars, de sering brengt in de meest diepe tinten de lente in huis. Sommige varianten hebben zelfs twee kleuren. De plant heeft omhoog wijzende bladeren en kan wel 7 meter hoog worden. De zoete geur doet je verlangen naar de eerste zonnestralen. Lente, kom er maar in!

SYMBOLIEK VAN DE SERING

Het lijkt of ieder bloemetje van de sering een eigen verhaal heeft, want ze vertelt een hoop. Zo staat ze symbool voor huiselijk geluk, nostalgie, jonge eerste liefde, onschuld en herinnering. De witte bloemen staan voor terughoudendheid. Als je in de 19e eeuw een sering kreeg van je minnaar, wilde hij dat je je niet zo terughoudend opstelde.

HERKOMST VAN DE SERING

De sering verhuisde in 1560 van Constantinopel naar Wenen. Eind 16e eeuw werd de sering hip in Frankrijk en Berlijn. Later veroverde ze de boerentuinen van Midden-Europa. Vanaf de 19e eeuw werd het geurbommetje een must have in iedere tuin en huis.

VERZORGING VAN DE SERING

Geniet nog langer van je seringen met deze tips:

  • Geef seringen een schone, liefst glazen, vaas met schoon water.
  • Voeg snijbloemenvoeding  (voor heesters) aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snij van de stelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • Zet je seringen ten slotte niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.