MOEDERDAG

 

Speels

 

Voor een bijzonder iemand

 

Proost!

 

Boeket Speciale rozen

 

Lieve mama

 

Boeket Ik geef om jou

 

Moeders mooiste

 

Heldin

Moederdag

In Nederland wordt Moederdag gevierd op elke 2e Zondag in mei. Moederdag is de dag die bij uitstek geschikt is om jouw Moeder in het zonnetje te zetten.
Zo leren kinderen al op jonge leeftijd dat zij voor Moederdag  zelf een cadeautje maken. Op latere leeftijd kopen ze dan van hun zakgeld een mooi boeketjes bloemen voor Moederdag.
Waar  en hoe is Moederdag ontstaan? En waar komt het geven van bloemen op deze dag vandaan. Er doen hierover verschillende verhalen in de ronde, graag vertellen wij u hierover meer.

Moeders vinden bloemen belangrijk met Moederdag.

Bloemen zijn  altijd al zeer belangrijk geweest op Moederdag. In Amerika was Mevr. Anna Marie Jarvis de persoon die Moederdag daar groot maakte met bloemen.Anna Marie gaf tijdens de kerkdiensten van haar vader anjers weg aan de moeders die in de kerk aanwezig waren.
Tevens legde zij bloemen neer bij de graven van overleden moeders. Langzamerhand verdween de kerkelijke kant van Moederdag en werd de dag meer en meer een dag waarop families deze dag gebruikten om hun moeders in het zonnetje te zetten als dank voor hun moederschap. Hoe kun jij jouw Moeder nu beter bedanken dan met een prachtig boeket bloemen.

De geschiedenis van Moederdag.

Vanaf 1925 kennen we in Nederland de traditie van Moederdag die op elke 2e zondag in mei wordt gevierd. De viering van Moederdag kan per land verschillen zoals bijvoorbeeld in Engeland vind dit in maart plaats en in de omgeving van Antwerpen  (België) is het op 15 augustus Moederdag..
In Duitsland en oost Europa daarentegen wordt Moederdag op dezelfde 2e zondag in mei gevierd als in Nederland.

Is MOEDERDAG afkomstig uit de oudheid?

Het is zeer waarschijnlijk dat Moederdag uit de oudheid stamt. Uit meerdere bronnen valt op te maken dat  er in het oude Griekenland een formele Moeder cultus was. Zo waren er ceremonies voor Rhea, de moeder van alle Griekse goden, Overal in klein-Azië vond op 15 maart deze moeder cultus plaats. Zeer waarschijnlijk is dit de eerste variant van Moederdag geweest zoals wij die nu kennen.
Van de Romeinen wordt gezegd dat zij Moederdag vierden door offers in de tempel van Cybele, de moeder van al hun goden, te brengen
.

Religie

Ook in de katholieke kerk is het een bekend feit dat eeuwenlang de Moeder van Jezus, Maria, al eeuwenlang wordt vereerd. Het is mogelijk dat Moederdag daar een oorsprong in heeft.  Verder is bekend dat in de 17e eeuw in het verenigd koninkrijk de christelijke feestdag Mothering Sunday is ontstaan. Deze vond toen plaats op de vierde zondag in de vastentijd.
Dit was toen de dag dat jonge bedienden naar hun moeder mochten gaan. Omdat in die tijd de bedienden bij het gezin woonden waar men werkten.

Overgekomen uit USA.

De Moederdag zoals wij die nu kennen is overgekomen vanuit de USA. Een Amerikaanse rechter Julia Ward Hove was de eerste die daarvoor campagne voerde. Helaas sloeg dit niet aan en in 1907 name Anne Marie Jarvis, de dochter van een Amerikaanse predikant het over. De Moeder van Anne Marie deed veel ontwikkelingswerk in haar omgeving. Anne Marie wilde dat idee van GOED doen voor anderen vertolken. Daarom organiseerde zij Moederdag op de Zondag na het overlijden van haar moeder, dit is zoals wij het nu kennen de 2e zondag in Mei.

Dit initiatief sloeg dit keer wel aan en zij bereikte het zelfs dat President Woodrow Wilson, in 1914 een officiële nationale feestdag ‘Mother’s Day’ maakte van de tweede zondag in mei.
Door invloed van  de eerste Wereld Oorlog is er de oorzaak van dat Moederdag pas in de jaren twintig bekendheid kreeg in Europa.

Moederdag bij Flowers.NL

Begin april, dus ruim voor Moederdag zet Flowers.NL een prachtig assortiment van speciale Moederdag boeketten in haar webshop.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een ander Moederdag boeket te laten bezorgen. Kijk gerust door ons gehele assortiment en zoek het boeket uit dat volgens jou het beste bij jouw moeder past.

Onze bloemisten zorgen ervoor dat jou moeder dit jaar in de bloemetjes word gezet met Moederdag.