Bloemen Etiquette

Wist je dat bloemen  wereldwijd tot de meest gegeven cadeaus behoren? Niet gek, want bij iedere gelegenheid past wel een boeket. Dat je met rode rozen je liefde verklaart, wist je natuurlijk al heel erg lang. Maar hoe zit het eigenlijk met de bloemen etiquette in bijvoorbeeld het theater, bij een bruiloft of begrafenis? En wat kun je beter doen en laten? Lees snel verder....

BLOEMENETIQUETTE-IN HET THEATER

Het is zeer gebruikelijk om de speler(s) muzikanten en regisseur na een voorstelling in de bloemetjes te zetten, maar doe dit zeker niet voorafgaand aan de voorstelling! Dat zou volgens bijgelovigen ongeluk brengen. De procedure voor het uitreiken van bloemen is simpel: terwijl de spelers buigen, worden de bloemen uitgedeeld. De spelers nemen het boeket in ontvangst en steken het omhoog. Zodra het doek valt, nemen ze het mee naar de kleedkamer.

En hoe zit het met het gooien van bloemen op het podium na afloop van een voorstelling in het theater of schouwburg? Deze blijk van waardering, vooral bekend uit (oude) films, Dit zien we niet meer zo vaak. Het wordt bovendien niet in alle theaters toegestaan, dus check vooraf of het mag. De algemene regel is: overdrijf het niet en wees voorzichtig. Gooi hoogstens één bloem, bij voorkeur een rode roos, richting de voeten van de speler(s).

BLOEMENETIQUETTE- BIJ EEN BRUILOFT

Het is gebruikelijk dat de bruid een bruidsboeket vast houdt tijdens een huwelijks plechtigheid. Dit boeket wordt volgens de etiquette uitgezocht door de bruidegom en gegeven op het moment dat hij zijn aanstaande ophaalt. Verder is het gebruikelijk dat voorafgaand aan de huwelijksceremonie de bruid het boeket in haar rechterhand draagt. Eenmaal getrouwd, draagt ze het boeket in haar linkerhand.

Naast een bruidsboeket zijn er natuurlijk de corsages. Volgens de etiquette regels draagt de bruidegom een corsage met bloemen die verwerkt zijn in het bruidsboeket. De corsage hoort links opgespeld te worden. Dragen de gasten corsages? Ook die horen links opgespeld te worden. Mannen dragen de corsage rechtop, dus met de steel naar beneden. Vrouwen spelden het mini-boeketje andersom op, dus met de steel naar boven. Meer lezen over bloemen op een bruiloft? Bekijk onze collectie met boeketten voor een huwelijk

BLOEMENETIQUETTE- BIJ EEN UITVAART

Al  meerdere eeuwen spelen bloemen een belangrijke rol op uitvaarten en begrafenissen. Dit vanwege hun schoonheid, symboliek en troostende eigenschappen. Hoewel vaak wordt gekozen voor rustige en neutrale kleuren, zijn er geen strenge regels voor bloemen die je wel of niet geeft bij een uitvaart. Misschien had de overledene wel een lievelingsbloem of een lievelingskleur? Of is er een algemene wens rondom bloemen? Het is vooral belangrijk dat je je gevoel laat spreken bij het samenstellen van een rouwboeket of rouwstuk. Dat maakt het laatste eerbetoon nog persoonlijker. In onze afdeling voor rouwbloemen, lees je nog meer over wat bloemen kunnen betekenen bij een overlijden.

(Bron tekstueel geïnspireerd door https://www.mooiwatbloemendoen.nl)